Vier aanhoudingen voor drugshandel en witwassen

dinsdag 27 oktober 2015

Emmen - De politie heeft dinsdag vier personen aangehouden bij invallen in het kader van een ondermijningsonderzoek. Zij worden verdacht van drugshandel en het witwassen van crimineel verkregen geld.

Gedurende de actiedag werden vijf locaties in Emmen bezocht. Er is beslag gelegd op drugs, geld en een auto.

Bij de politie kwamen meldingen binnen over mogelijke drugshandel door beide hoofdverdachten. De politie verzamelde informatie over de verdachten (26 en 22 jaar verblijvend in Emmen) en hun uitgavenpatroon. Dat patroon en hun bezittingen passen niet bij hun inkomen. Dat was begin 2015 aanleiding om een onderzoek te starten. In dit onderzoek kreeg de politie zicht op diverse panden die een rol spelen rondom de twee aangehouden verdachten. Het onderzoek was vandaag aanleiding voor het bezoeken van die panden. Beide verdachten zijn vanochtend vroeg aangehouden en ingesloten op het politiebureau voor verhoor. Zij worden verdacht van de handel in verdovende middelen en/of het witwassen van crimineel geld en/of deelname aan gelegenheidsstructuren die het witwassen van crimineel geld mogelijk maken.

Tijdens de actie is op vijf locaties in Emmen een inval gedaan. Het gaat om woningen en bedrijfspanden. De beide hoofdverdachten zijn in hun woning aangehouden. Daarnaast zijn nog een 31-jarige man uit Emmen en een 22-jarige vrouw uit Emmen aangehouden op verdenking van drugshandel en/of witwassen. Ook zij zijn ingesloten voor verhoor. De zoekingen waren gericht op het vinden van drugs, waardevolle goederen en geld, financiële en administratieve papieren en computerapparatuur. De politie heeft bij de actie ook geld-, explosieven- en drugshonden ingezet. Bovendien is expertise ingezet van forensische opsporing, financiële opsporing en digitale opsporing.

Er zijn 1300 gram softdrugs, een blok wit poeder en voorwerpen die worden gebruikt bij drugshandel in beslag genomen. Ook werd in het kader van misdaad mag niet lonen beslag gelegd op een auto en een geldbedrag. De politie en het Openbaar Ministerie werken nauw samen om criminelen te raken op een plek die pijn doet: in de portemonnee. Het afpakken van crimineel verkregen vermogen hoort daar bij. Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont.

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit, waar witwassen onder valt, is een landelijke prioriteit voor de politie, FIOD en het Openbaar Ministerie. Er zijn vaak grote geldbedragen gemoeid bij grootschalige witwaspraktijken. Dergelijke onderzoeken richten zich niet alleen op de witwasser, maar ook op facilitators en gelegenheidsstructuren. Dus de mensen en/of bedrijven die de witwasser behulpzaam zijn bij het versluieren van vermogen of profiteren van het crimineel verkregen vermogen. Vaak wordt illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld is uiterst zorgelijk, omdat de crimineel dan zorgeloos kan profiteren van het verkregen geld.

bron: politie.nl | Categorie: fraude


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Erica | 112 alarmeringen Erica | Goedkoop Tanken in Erica | Supermarkten in Erica | Weerbericht Erica